Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szentendrei fiatalok a Vízivárosban

2019. július 5.

Fiatal Szentendre címmel nyílt kiállítás a Vízivárosi Galériában. A galéria a Cserekiállítások sorozatban lát vendégül hat újgenerációs szentendrei művészt, aki méltó utóda a „festők városa” nagy klasszikusainak.

Már a kiállítás megnyitóját is a fiatalos lendület, a rendhagyó megoldások és a megújítási szándék jellemezte. Krizbai Domokos gitárjátéka indította el az este pezsgő hangulatát, majd Juhász Gergő Balázs grafikus, a tárlat egyik alkotója pattant fel a pódiumra arra biztatva hallgatóságát, hogy mindenki nyugodtan egyen-igyon, mozogjon, amíg ő megosztja velünk a szentendrei művészet múltjával és jelenével kapcsolatos gondolatait. 

 „A reprezentáció mindig udvarias, lekerekíti az éleket. Azonban, ahol van élet, ott vannak élek is. A szentendrei kortárs művészetben pedig kimondottan sok él van. A szentendrei művészet nem intézmény, sohasem volt az, habár léteznek intézmények, amelyek a szentendrei művészet részévé kívánnak válni. Ha van bármiféle értelme ennek a kiállításnak, akkor az az, hogy élő, nyitott, nem az alkotók feletti valamiféle hatalom rajtuk keresztül való megnyilvánulása. 

A kiállított művek alkotói jól ismerik egymást, ismerik egymás munkásságát vagy egymás munkáit, vannak közöttük többen is, akik már dolgoztak, kiállítottak, alkottak együtt. A kiállítás nem mutat mást, mint egy emberi, alkotói kapcsolati hálót, amelyben a véletlen, a spontán, az összefüggéstelen egyszerre van jelen a szándékossal, a tudatossal, a sorsszerűvel. A nézőre van bízva, hogy mit, minek hisz, gondol és érez”.

A tárlaton Csató Máté (festmény, grafika), Deim Balázs (fotó), Juhász Gergő Balázs (grafika), Krizbai Gergely Krizbo (digitális nyomat, festmény), Regős Benedek (fotó, objekt) és Szabó Gergely (grafika) munkái láthatók, amelyeket JÚLIUS 24-ig, keddtől péntekig 13–18 óráig, szombaton 10–14 óráig lehet megtekinteni (1027 Kapás utca 55).                 

Péter Zsuzsanna