Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egy csodálatos kezű mesemondó kiállítása

2018. április 17.

 Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg április 6-án a Klebelsberg Kultúrkúriában Sprok Antal szobrász Fapofák című kiállítása.

 A Hidegkúton élő művész nem először mutatkozott be szűkebb hazájában. Rendszeresen elhozza legújabb munkáit, amelyek rendre és megérdemelten aratnak sikert a látogatók körében.

Sprok Antal különleges mesevilágot teremt alkotásaival. Figurái – legyenek bár emberi vagy állati lények – meghökkentőek, viccesek, egyediek. Lenyűgözik szemlélőjüket és mosolyt csalnak arcára. Alkotójuk páratlan kézügyességéről és páratlan fantáziájáról árulkodnak.

A közel egy hónapig látogatható kiállítást Csányi Vilmos író, etológus professzor nyitotta meg, aki a tárlat kapcsán az állati és emberi gondolkodás különbségeiről, az utóbbi évmilliók fejlődéséről beszélt.

– Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy az ember genetikailag szeret szavannaszerű környezetben lenni, állatokat, növényeket látni maga körül – mondta a professzor. – Erre akkor is igénye van, ha egy felhőkarcoló 52. emeletén egy szűk szobában lakik – ilyenkor egy akvárium, vagy egy tigris képe a falon viszi vissza a természetbe. Sprok Antal műveiben jól érzékelhető ez a kettősség: figuráival emlékeztet a természetre, egy-egy állatra, fára, ugyanakkor figyelmeztet is: már nem ott vagyunk, nekünk már kultúránk van, fiókjaink vannak. A fiókok az emberi tulajdonlási vágy szimbólumai: szeretünk birtokolni, szeretünk gyűjtögetni, számon tartani. Alkotásai a természet iránti nosztalgiánk és a meglévő kultúránk egységének kompozíciói – jó példa erre az a nagy asztal, amelynek két sarkából két magas fa nő ki. Sprok Antal egy csodálatos kezű mesemondó, aki a természet iránti sóvárgásunkat fejezi ki úgy, hogy közben egy kultúrához való tartozásunkat, ember-voltunkat is hangsúlyozza.

A művész is köszöntötte a látogatókat, akikkel megosztotta korábbi kétségeit kiállításával kapcsolatban. Mint mondta, elbizonytalanodásának két oka is volt. Egyrészt az alkotás nem kiszámítható, ahhoz inspiráció kell, ami vagy jön, vagy nem. Másrészt nemrég munka közben megsérült mind a két keze, és kérdésessé vált, hogy fogja-e tudni még megfelelően használni őket.

– Ami eddig természetes volt, azért most hálát érzek – fogalmazott és hozzátette –, ha minden jól megy, az ember életében eljön egy jól felismerhető pillanat, amikor azt mondhatja: ezért megérte. Számomra az önök jelenléte és érdeklődése jelenti ezt a pillanatot.

A megnyitón Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművész lépett fel. Az eseményen részt vett Csabai Péter VÖK-elöljáró. A kiállítást MÁJUS 3-ig lehet megtekinteni a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom utca 2–10.).

Péter Zsuzsanna

Fotók: Soós Dániel