Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egy csütörtöki hölgy a II. kerületből

2019. február 2.

A három párizsi barátnő, Sonia, Marie és Helene életében csak egy dolog biztos: csütörtök délutánonként együtt teáznak. És amíg együtt teáznak, beszélgetnek, közben lassan kibomlik az egész életük, a gyermekkoruk, a fiatalságuk.

 

A múltidézés mellett megvitatják aktuális gondjaikat, szóba kerül jelmezbál, részvények, kriptabővítés, fogpótlás, tévéműsor, gyereknevelés, munka, öregedés, halál.

A január 17-én – stílusosan csütörtökön – bemutatott Csütörtöki hölgyek című darab története a hetvenes évek Franciaországában játszódik, a hölgyek azonban élhetnének itt is, most is, közöttünk. Sorsuk három tipikus női életút, egyensúlyozás a család, a karrier és a személyes boldogság háromszögében.

A karrierista Helene-t a marosvásárhelyi születésű, de régóta kerületünkben élő színművész, Borbáth Ottília alakítja. Őt kérdeztük a fotóspróba szünetében, hogy kinekajánlaná az előadást.

– Ez egy női darab, egy francia színésznő, Lolleh Bellon a szerző, Szitás Barbara rendezte. Bárki, a tizenhat éves fiatal lánytól a kilencvenéves dédnagymamáig magára vagy valamelyik nőrokonára ismerhet benne. A három főszerep – egyébként ragyogó szerepek – három különböző karakter. Helene egy nagyon vagyonos, kőkemény üzletasszony, szarkasztikus, ironikus, bár néha ő is ellágyul. A titkait nem szeretném felfedni, ezek derüljenek majd ki a darabból. Annyit elárulhatok, hogy egyedül él, családja nincs, számára csak a munka létezik és a csütörtöki teázások. Nem sok hasonlóság van köztem és a figura között. Én a magánéletben egy nyugodt, kiegyensúlyozott ember vagyok, boldogan élek a férjemmel meg a két kutyánkkal.

Színészként nagyon szép, de nem könnyű feladat a Csütörtöki hölgyek. Szünet nélkül játsszuk, és én a másfél óra alatt végig a színen vagyok, ami a fáradtság mellett óriási öröm is. Egyébként is „örömszínész” vagyok, mindent nagy örömmel fogadok és csinálok végig.

Régóta élek a II. kerületben, amit nagyon szeretek, mert rengeteg jó hely van itt, cukrászdák, kifőzdék, a Lukács fürdő, a Budai Irgalmasrendi Kórház, ahol egy kedves barátom dolgozik, és persze a különleges atmoszférájú Spirit Színház. A francia vígjáték mellett itt jelenleg az Equusban és a Márió és a varázslóban játszom, de talán nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy benne leszek a 2019-es nyári játékokra készülő A Mester és Margarita című előadásban, amit Sára Júlia rendez majd.

PZS

 

Lolleh Bellon: A csütörtöki hölgyek – vígjáték egy felvonásban. Szereplők: Sonia: Papadimitriu Athina, Marie: Szabó Éva, Helene: Borbáth Ottília, Jean: Jerger Balázs, Victor: Mészáros Tamás. Rendező: Szitás Barbara.  Legközelebbi előadások: FEBRUÁR 5., 15., 19.00, Spirit Színház (1023 Árpád fejedelem útja 3-4.).

 

A Spirit Színház minden előadására tíz százalék kedvezményre jogosult mindenki, aki a II. kerületben lakik, és ezt lakcímkártyájával igazolni tudja. A kedvezmény kizárólag a színházban vásárolt jegyekre érvényes.