Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Önarcképek tükör nélkül

2018. november 5.

Tükör nélkül címmel nyílt kiállítás Ruttka Ferenc festőművész önarcképeiből a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 

A tárlat egyben születésnapi ajándék, amellyel textilművész lánya, Ruttka Andrea lepte meg az alkotót 92. születésnapja alkalmából.

Ruttka Andrea régóta tervezte, hogy édesapja önarcképeiből mutat be egy válogatást, melyekből – mint mondta – jóval több van, mint amennyit Rembrandt rajzolt magáról: – Persze a kiállított színes pasztell-, filc-, olaj- és akvarellképek mellett a legtöbb „csak” kroki, de ezt a műfajt (is) káprázatosan művelte. Bárkit rajzolt le, akár csak egy vonallal is, a presszós kisasszonytól a barátig, remekül elkapta az illető karakterét. A kiállítás másik érdekessége, hogy a falakon néhány olyan kép látható, amelyet kollégái, művészbarátai rajzoltak a művészről. Ezekhez történetek is tartoznak. Huszárik Zoltánnal például egy filmfelvétel szünetében kiültek a Mafilm presszójába, és miután Huszáriknak is folyton „járt a keze”, apám is állandóan, mindenütt rajzolt, beszélgetés közben lerajzolták egymást. Szász Endrével, akivel szintén jó barátok voltak, gyakran festettek együtt, tulajdonképpen a rajzokra írva leveleztek egymással.

A kiállítás vendégeit a II. Kerületi Önkormányzat nevében Riczkó Andrea önkormányzati képviselő köszöntötte, aki egyben Láng Zsolt polgármester jókívánságait is tolmácsolta a születésnapos művésznek. A tárlatot Bereczky Loránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatója nyitotta meg. Mint mondta, legalább három dolog szükségeltetik ahhoz, hogy valaki ennyi és ilyen magas színvonalú önarcképet tudjon készíteni. Az első, hogy szeresse önmagát, aztán, hogy ilyen virtuóz módon tudjon rajzolni, és hogy meghallja a kor szavát, azaz érezze a trendet. Beszédében hangsúlyozta a művész élatszeretetét, az önarcképek értékét, amelyek ugyan tükör nélkül készültek, de számunkra mégis tükröt tartanak, amiben megláthatjuk a művészt – a biológiai hűségen túl a jellemét, játékosságát, egész életét.

A kiállítás NOVEMBER 6-ig tekinthető meg a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom utca 2–10.).

PZS