Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Aki szépséget és vidámságot hoz

2019. június 18.

Valódi mesevilágba kalauzolja látogatóit a Klebelsberg Kultúrkúria legújabb tárlata, amelyet a II. Kerület Napja programsorozat keretében rendeztek meg.

Az élénk színekkel megfestett valós és meseszerű tájak és figurák alkotója Riczkó Andrea forma-, díszlet- és jelmeztervező művész, aki születésétől fogva II. kerületi lakos, 2006 óta pedig Felhévíz–Újlak egyéni önkormányzati képviselője.

A kiállítást Dankó Virág alpolgármester nyitotta meg

Műveit több alkalommal láthatta már a közönség Egerben és Budapesten is, legutóbb tavaly, a Vízivárosi Galéria adott otthont a Szín-játékok, kavicsok című kiállításnak. Festményei az életigenlés himnuszai. A vidám nyaralók, a különleges színekben pompázó állatok és növények, a macskaköves utcák, a tengerparti házak, a színes játékok expresszív kavalkádja újra és újra táncot járnak a művész képein. 

Mostani gyűjteményes kiállítását, ami több mint három évtized munkáit öleli fel, Dankó Virág II. kerületi alpolgármester nyitotta meg. 

– Hiszek abban, hogy mindenki valamilyen feladattal érkezik erre a világra, és Riczkó Andrea feladatai között biztosan szerepel, hogy szépséget és vidámságot hozzon hétköznapjainkba – kezdte személyes hangú köszöntőjét az alpolgármester. – A mindennapok akadályait hol könnyebben, hol nehezebben vesszük, de vannak olyanok, akik lényükkel, gesztusaikkal, cselekedeteikkel segítenek minket azokban a pillanatokban, amikor szürkének érezzük a körülöttünk lévő világot. Nekik elhisszük, hogy az élet tényleg meseszép – fogalmazott Dankó Virág.

Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója a kiállításon

A kiállításon látható minden egyes kép az alkotó derűs, játékos személyiségét sugározza vissza. Gyermekekkel is kitűnő program a tárlat megtekintése, hiszen számos képet mesék, mesealakok ihlettek, de valós állatokkal – macskákkal, rókákkal, halakkal, madarakkal – is találkozhatunk a vásznon, a nyár örömei, a tenger, a strand pedig egy – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt – felhőtlen világba repíti a látogatót.

Hogy a művészi véna tovább öröklődik a családban, azt a megnyitón fellépő ifjú gitáros, az alkotó unokája, Sándor Dániel Péter bizonyította játékával.

A megnyitón Sándor Dániel Péter gitározott

Az eseményen részt vett Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke, valamint Makra Krisztina és Skublicsné Manninger Alexandra önkormányzati képviselő.

Az élet meseszép című kiállítás JÚNIUS 30-ig látogatható a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom utca 2–10.).

Péter Zsuzsanna