Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A zenének teremtő és összetartó ereje van

2018. szeptember 23.

 A Törös Alapítvány első ízben 2014 februárjában rendezett jótékonysági koncertet a II. kerületiek jobb egészségügyi ellátása érdekében.

Polgár Éva zongoraművész Helsinkiben és Budapesten végezte tanulmányait, mesterdiplomáját a Zeneakadémián kitüntetéssel vette át. Jelenleg a University of North Texas zongora tanszékének adjunktusa, ahol 2016-ban doktorált. Még 2006-ban elnyerte a semmeringi Bartók Béla-zongoraverseny első díját, majd hat évvel később a Los Angeles Nemzetközi Liszt Verseny nagydíját. A Los Angeles-i verseny újonnan kinevezett társigazgatójaként, valamint az InterSpheres Trio kortárs zenei együttes alapítójaként a tehetséggondozás és a magyar–amerikai kulturális kapcsolatok elkötelezett élenjárója. Aktív nemzetközi zongorista pályafutása során fellépett többek közt Vásáry Tamás és a finn karmester, Okko Kamu vezénylete alatt.

 

Az első hangverseny hagyományteremtőnek bizonyult, az alapítvány azóta minden évben hívja és várja azokat a zenebarátokat, akik egészségünk ügyét is szívükön viselik. Ahogy az alapítvány névadója és életrehívója, a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának reumatológus főorvosa, dr. Törös Edit lapunknak elmondta, az esemény célja változatlanul a II. kerületi lakosság minél korszerűbb, hatékonyabb és színvonalasabb egészségügyi ellátásának elősegítése.

A koncertnek, amelynek fővédnöke Láng Zsolt polgármester, idén is a Marczibányi Téri Művelődési Központ ad otthont. A színpadon idén is a Duna Szimfonikus Zenekart köszönthetjük, az est karmesterét, Kanai Toshifumit már tavaly megismerhette az itteni közönség, szólistája, Polgár Éva zongoraművész viszont most először lép fel a II. kerületi művelődési központban. – A zenének teremtő és összetartó ereje van, ezért örömmel vállalok fellépést és szervezői szerepet jótékonysági rendezvényeken – mondta el a fiatal zongoraművész. – Ép testben ép lélek. A lélek épségéhez a kultúra, azon belül a zene befogadása rendkívüli mértékben hozzájárul. Hiszek abban, hogy akit a zene szelleme megérint egy ilyen jellegű esemény alkalmával, az fogékonyabbá válik környezetének igényeire, illetve azok ápolására. 

A koncert bevételével a II. kerület egészségügyi ellátását támogatja a rendező alapítvány. Fontosnak tartja, hogy ilyen módon is tegyünk az egészségügyért?

Feltétlenül. Fontos, hogy ennek a nívós hangversenynek a bevétele elősegítse a II. kerület egészségügyi ellátásának fejlesztését. Első, az egészségüggyel kapcsolatos jótékonysági estemet a Salus Orthopedtechnikai Kft.-vel közösen rendeztem a gerincferdüléssel élő gyerekek korzettes táborának megalapításáért a Vakok Intézetének Nádor Termében. A tábor több mint tíz éve növekvő népszerűséggel és hatékonysággal működik. Saját gerincferdülésem fegyelemre és alázatosságra tanított, ezekre a kvalitásokra a zenében is szükség van. Az egészség és a zene kölcsönhatása tehát végigkísér az életutamon. 

Lépett már fel a Duna Szimfonikus zenekarral, illetve a japán karmesterrel, Kanai Toshifumival?

Kanai Toshifumi karmester úrral először fogunk együtt színpadra lépni. Minden új szakmai találkozás izgalommal és várakozással tölt el. A Duna Szimfonikus Zenekarral ez lesz a második közös fellépésünk. Első együttműködésünk Vásáry Tamás vezényletével szintén jótékonysági célból valósult meg ez év májusában a Duna Palotában. A Duna Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Szklenár Ferenc és a zenekar tagjai szakmailag és emberileg is csodálatos partnereim voltak abban, hogy a hangverseny bevételéből egy tehetséges magyar zongorista részvételét támogassuk a novemberben megrendezendő Los Angeles Nemzetközi Liszt-versenyen, melynek igazgatója vagyok. 

A műsoron Mozart- és Rahmanyinov-művek szerepelnek. Szívesen játszik ezektől a zeneszerzőktől?

Mozart és Rahmanyinov a zongoraverseny műfajának élenjárója. Mindkét zeneszerző dallamvilága és virtuozitása magával ragadó és közel áll hozzám. Rahmanyinov 2. c-moll zongoraversenyének elsajátítása régi álmom volt, aminek októberi előadása a Marczibányi Téri Művelődési Központban méltó folytatása lesz a Duna Palotában és a lipcsei Gewandhausban bemutatott koncerteknek. A klasszikus repertoártól a kortársig nyitott vagyok minden zeneszerzői korszakra. Előszeretettel játszom Mozart, Liszt, Debussy, Kodály, Bartók és Rahmanyinov műveit.

A jótékonysági koncert a II. kerületben a II. kerületieket segíti. Önnek van kötődése városrészünkhöz?

A helsinki Sibelius Akadémián és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen töltött tanulmányi éveim befejeztével két évig tanítottam zongorát a Marczibányi téren található Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában. Ehhez az időszakhoz, így a II. kerülethez szép emlékek és barátságok fűznek. Örömömre szolgál, hogy ezúttal zongoraművészként térhetek vissza a kiváló Duna Szimfonikus Zenekar szólistájaként, és tehetségemmel hozzájárulhatok a jótékonysági esthez. Ezúton köszönöm a szervezőknek a megtisztelő felkérést, és szeretettel várok mindenkit a hangversenyre.

Péter Zsuzsanna