Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kerti parti és lakásvásár építészekkel

2017. szeptember 25.

 A Tizedes utca egyik apró földszinti lakásába hirdetett vásárt Mónus Mimi építész. 

Kezdési időpont előtt érkeztünk, de már alig fértünk oda a szekrényhez, amin a vidám füzetek, egyedi határidőnaplók, különleges receptkönyvek és képeslapok sorakoztak. Ahogy telt az idő, egyre többen jöttek, úgy, mint egy véget nem érő házibuliba...

 Merész dolog lakásba vásárt szervezni. Honnan jött az ötlet?

Lemaradtam a dizájnvásárról, és arra gondoltam, az új albérletemben rendezek egy kerti mulatsággal egybekötött vásárt. Építész barátaimmal rendbehoztuk a terasz deszkáit, kikészítettem szörpöt és rágcsálnivalót. Kitettem a vázlatfüzeteimet, így a vendégek belelapozhatnak a korábbi munkáimba, és a falakon is láthatják a rajzaimat. Nemrég költöztem a kerületbe. Pesti barátaim ugratnak is, hogy budai lettem. Örömmel vállalom, hogy igen, szuper a II. kerület!

Mióta tervez füzeteket?

Ez egy közel tízéves történet. Úgy indult, hogy megtanultam a könyvkötést, és mellette intenzíven rajzoltam. Rájöttem, hogy nincs a boltokban olyan füzet, aminek tetszene a papírja, a mérete, ezért elkezdtem saját magamnak gyártani ezeket.

Mi a Papetri Paperworks filozófiája?

Szeretném a köztudatba visszahozni a kézírást, ami rengeteg érzelmet kifejez. A képeslap emlékké válik, eltesszük és évekkel később is újraolvassuk. Ez egy e-maillel soha sem fog előfordulni. A határidőnaplóim az úgynevezett GTD-t (Getting Things Done) képviselik. Eszerint nemcsak kötelező dolgok vannak az életünkben, hanem olyanok is, amiket a távolabbi jövőben szeretnénk elérni. Ha a vágyakat mindig a szemünk előtt tartjuk leírva, akkor egy idő után valóra válnak. Az én életemben ilyen volt az új lakás, és tessék, itt beszélgetünk. A valódi határidőnaplókban rövid távokban gondolkodunk, legfeljebb a következő nyaralás időpontját írjuk fel előre.

Sok apró részletből állnak össze a rajzai, a keleti kultúrára emlékeztetnek...

Barátaim szerint japános, de ha az is, nem tudatos. Mindig van egy-egy téma, ami érdekel, és azt feldolgozom. Idén például szinte csak zöldséget rajzoltam. A XVII. századi csendéletfestészet ihletett meg, érdekelt, működik-e más eszközzel ma. Tavaly a halaké volt a főszerep, így kerültem el a pécsi Zsolnay Fényfesztiválra, mert a fényfestős fiúk felfigyeltek a rajzaimra. Őrületes élmény volt, ahogy egy kicsi rajzom egy hatalmas ház falán kelt életre. A halaknak tündéri megrendeléseket is köszönhetek. Egy horgász felesége például extra naplót kért, aminek a borítóján a férje kedvenc hala szerepel, belülre pedig táblázatot, ahová be lehet jegyezni a fogások adatait.

Mire a legbüszkébb a munkái közül?

Egyértelműen a diplomamunkám volt a legnagyobb sikerem, amiben megterveztem a Déli pályaudvar építészeti és szociális rehabilitációját. Kemény dió volt, jó volt dolgozni rajta. Junior Prima díjjal értékelte a szakma, enyém lett a legjobb diplomamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Később felkértek, hogy tartsak prezentációs órákat.

Szeret tanítani?

Amikor elkezdtem, feszült voltam, mert sose voltam a szavak embere, az első félévet végigmentegetőztem, de szép lassan belejöttem. Megtanultam olvasni a hallgatók mimikáját, ha valamit elrontok, rögtön tudom. Ez egy folyamatosan rejtvényfejtés és tanulás.

Novák Zsófi Aliz