Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Mindenhol jó segíteni, de a legjobb otthon

2017. április 24.

A kisgyermekes családok segítését célzó Otthon Segítünk Szolgálat (eredeti angol nevén Home-Start) 1973-ban indult Angliában, és azóta már a világ számos országában működik. 

A magyar Otthon Segítünk Alapítvány a Home-Start International magyarországi tagjaként jött létre 2001-ben, de több mint tíz éve már a II. kerületben is működik. Bodnár Klára, az alapítvány II. kerületi önkéntes koordinátora lapunknak elmondta, hogy a hagyományos értelemben vett többgenerációs nagycsalád hiányának pótlására jött létre az Otthon Segítünk Alapítvány.

– A szülők többsége élete legboldogabb időszakaként éli meg a gyermek születése után otthon töltött éveket – mondta Bodnár Klára. – A kicsi gyermekeket nevelő családok mégis gyakran szembesülnek a bizonytalanság, a tanácstalanság, a magányosság, a magukra utaltság érzésével, különösen, ha a rokonok és barátok nem, vagy csak ritkán tudnak segíteni. Egyre többször fordulnak hozzánk olyan családok, ahol kisbaba született – főleg ha ikrek –, ahol több kicsi gyermeket vagy sérült gyermeket nevelnek, ha a család újonnan költözött a környékre, és ismeretlenek még számára a helyi lehetőségek, vagy egyedülálló szülő neveli a gyerekeket. Olyan kismama is jelentkezett már, aki az egész napos otthonlét miatt bezártnak, elveszettnek, magányosnak érezte magát. Ezért a gyakorlati segítségnyújtás mellett mentálisan is erősítjük az otthon lévő szülőt, így a gyermekek érzelmi biztonságot nyújtó környezetben fejlődhetnek.

Ki lehet önkéntes segítő?

Az Otthon Segítünk Szolgálat önkéntesei maguk is szülők. Többségük nyugdíjas, nagy örömünkre már férfiak is vannak közöttünk. Munkájukhoz nincs szükség semmiféle képzettségre, de fontos, hogy szülői tapasztalattal rendelkezzenek, nyitottak legyenek mások gondjaira és örömeire, tudjanak titkot tartani, derűsen és megértéssel közeledjenek a családokhoz. Minden önkéntesnek el kell végeznie egy ötvenórás felkészítő tanfolyamot, mielőtt a családokkal találkozna. Ennek során, valamint a segítőmunka elismerésével és a közösséghez tartozás érzésével ők maguk is gazdagodnak és hasznosnak érzik magukat.

Milyen feladatokat látnak el az önkéntesek?

Rendszeresen látogatják a családot saját otthonában. Felajánlják érzelmi támogatásukat és gyakorlati segítségüket, és ami nagyon fontos, hogy derűt visznek a családok életébe, az információk bizalmas kezelése mellett. Az önkéntesek úgy segítenek, hogy a család egy idő után nélkülük is folytatni tudja a megkezdett utat. Mi csak átmenetileg vagyunk jelen az életükben, általában 3-6 hónapig jár a segítő a rábízott családhoz.

Koordinátorként mi az ön feladata?

Az önkéntes jelöltek felkészítése. A segítséget kérő családokat én keresem fel először, majd első alkalommal elkísérem a hozzájuk legjobban illő önkéntesünket. Ezt követően folyamatosan kapcsolatban vagyok mind a két féllel. Nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát ebben a kapcsolatban. Amikor elérkezik a búcsú ideje, akkor együtt zárjuk le a segítségnyújtást. Egy aktív, helyi közösséget vezetek, havi rendszeres esetmegbeszélésekkel, továbbképző előadásokkal. Nagyon örülök, hogy a kerületben megfelelő munkakapcsolatot tudtam kialakítani a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetőjével, Vargáné Luketics Gabriellával és a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjével, Papp Krisztinával, akik már rendszeresen meghívnak szakmai tanácskozásokra.

Hány családban nyújtanak támogatást?

A 2016-os statisztika alapján eddig összesen 71 családot segítettünk, amelyben 163 kiskorú gyermeket neveltek, és már ebben az évben is 6 új család jelentkezett, összesen 15 gyermekkel.

Péter Zsuzsanna