Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Napmadár – Marosi Ilona jubileumi lakástárlata

2020. október 24.

Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket / üvegtálon. Nehéz, sötét-smaragd / szőlőt, hatalmas, jáspisfényü körtét, / megannyi dús, tündöklő ékszerét” – kezdődik Kosztolányi Dezső Őszi reggeli című verse.

Az ősz a gyümölcsérés, a megérkezés ünnepe, de egyúttal a számvetés időszaka is: mit értünk el eddig?

Ilyen gondolatok járhatnak a fejünkben, ha Marosi Ilona Daru utcai otthonának ajtaján belépünk. A ház műteremház, a művész pedig ebben a meghitt térben 314 műtárgyat állított ki: saját alkotásait. Változatos technikával készült képek, kisplasztikák, szobrok sorakoznak. Jellemzi őket a színek és formák játéka, a kísérletezőkedv és nagy hangsúlyt kap a bennük megélhető harmónia természet és a művészet közt. A falakon Marosi Ilona murális alkotásait is láthatjuk képeken: ezek javarészt az 1980-as években készültek az akkori modern iskolaépítési „boom” részeként: a korszakban fontos volt, hogy a gyerekek nap mint nap találkozzanak eredeti műalkotásokkal. Sőt, ahogy a művésznő által szervezett szeptember végi szakmai konferencián – az ő szavaival „derűs beszélgetésen” – megtudhattuk, néhol a pedagógusok a rajzórákon is használták őket, felnyitva a diákok szemét arra, milyen összetett alkotások ezek. A közelmúltban az 1983-ban készült III. kerületi Vizafogó úti dekoratívkerámia-kompozíciót újították fel Marosi Ilona segítségével, három éve pedig egy izgalmas új mázkísérleti munkával a Napmadár című nagyméretű sgraffitót állították helyre a Pók utcai lakótelepen.

A 45 alkotói év volt az apropója annak, hogy most műteremtárlatként megtekinthető legyen ez a gyűjtemény kerületünk hangulatos, zegzugos városrészében. Marosi Ilona számára a valódi kérdés, hogy a mai korban hogyan hozható közel a képzőművészet az emberekhez, hogyan lehet a diákok figyelmét újra a műalkotások felé fordítani. Hite szerint a művészeti élmény olyan szintetizáló erő, amely össze tudja fogni a különböző tudáselemeket. Életművének – a hűs, érett gyümölcsöknek – az összegyűjtése tehát számvetés és erőforrás is egyszerre: személyes alkotói és művészetszervezői lendülete pedig magával ragadó, tettekre ösztönző.

Online galéria és kapcsolatfelvétel a művésznővel: www.marosi-ilona.eu/Hu.html          

Viczián Zsófia