Marczibányi Téri Művelődési Központ
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ki nyer ma a Marczibányin?

2017. március 27.

 Lassan fél évszázad telt el azóta, hogy egy márciusi napon, délidőben először hangzott fel a Kossuth rádióban az a szignál, amely a szinte páratlan népszerűségű művelődési vetélkedőt vezette be.
 

A Ki nyer ma? kis túlzással az egész országot a rádiókészülékek mellé ültette. A II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa éves programja keretében áprilistól kerületünkbe hozza a zenés játékot, amelynek fővédnöke az Idősügyi Tanács elnöke, Láng Zsolt polgármester, műsorvezetője pedig az eredeti rádiós műsor szülőatyja, Czigány György lesz. Vele beszélgettünk az egykor oly közkedvelt műsor újjászületéséről.

– A II. Kerületi Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Központjának munkatársa, Kassay-Végh Hajnal keresett meg az ötlettel: mit szólnék, ha felélesztenénk a Ki nyer ma? című műsort, de nem a rádióban tíz, hanem a Marczibányi Téri Művelődési Központban hetven percben. Az adássorozat negyven éve után az Óbudai Társaskör adott otthont a játék folytatásának, hangverseny keretében. Az óbudainak ikertestvére lehet a kerületünkben is megszülető műsor, azzal a különbséggel, hogy itt a zene mellett a költészetnek, az elhangzó verseknek lesz örömszerző szerepe.

Ezek szerint a Marczibányi téren is programsorozatra számíthatnak az érdeklődők?

Valóban. A címe így hangzik: Ki nyer ma a Marczibányin? Játék és muzsika hetven percben. A kerületünkben egykor élt nagy költők is jelen lesznek – műveik által, hiszen a műsor gazdáját sok személyes emlék köti hozzájuk. Neumark Zoltán lesz az állandó zongorista, a meghívott muzsikusok mellett vendégünk lesz Szersén Gyula, a kiváló színművész, aki a feladványként elhangzó verseket, prózai szövegrészleteket adja elő. Tavasszal a sikeres, fiatal művész, Szegedi Csaba énekel népszerű operaáriákat és dalokat, ősszel pedig Pitti Katalin tiszteli meg műsorunkat. Elfogadta felkérésünket a világhírű zongoraművész, Érdi Tamás, vele is ősszel találkozhat majd a közönség. Egyelőre öt műsort – két tavaszit, három őszit – terveztünk meg keddi napokra, az első április 25-én lesz. Annyit még elárulhatok, hogy az első alkalommal azok a költők kerülnek majd szóba, akik kerületünk lakói voltak, később más „budai polgárok”, Budán élt hírességek lesznek témaadóink.

Az eredeti rádiós műsor rendkívül népszerű volt. Számítottak ekkora sikerre az indulásakor?

Senki se gondolta volna, hogy negyven éven át, heti öt alkalommal műsoron lesz a Ki nyer ma? – ez több, mint tízezer élő adást jelent. Először 1969. március 3-án csendült fel vidám szignálunk az akkor Hungáriának nevezett New York kávéházból, ahol egy évig voltunk. Utána a Hungária átépítése miatt átköltöztünk az Astoria szállodába, és ott is maradtunk. Pontosabban péntekenként nyakunkba vettük az országot, és mindig máshonnan szólt az adás – nyírségi kis presszóból, kisvárosi művelődési házból, poros moziból vagy ragyogó cukrászdából. Nagyon népszerűek voltunk, sokan eljöttek az élő adásra. A zene örömén túl azért is lehetett ez ennyire közkedvelt, mert az emberek érezték, hogy nincs benne politika, hátsó gondolat, természetességével akaratlanul is valamiféle üde szabadságélményt adott. Bárki eljöhetett, aki játszani szeretett volna. Hozzáteszem: akkoriban nem volt ennyi rádió és televízió, mindenki a Kossuthot hallgatta. Mesélte nekem egy egyszerű parasztember, hogy táskarádióval a hátán ment aratni, hogy hallgathassa az adást. Emlékszem egy postásra is, aki tíz percre felfüggesztette a levélkihordást és bejött játszani – nagyon ismerte a zeneszámokat –, de volt játszótársam plébános, orvosprofesszor, eladó vagy esztergályos is. Ez demokratikus játék volt.

Mit adott önnek a műsor?

Ha valami sokat ismétlődik, akkor ismertté válik – bár nem biztos, hogy szeretetté. A „Kinyermát” szerették az emberek, így én is talán közkedveltté váltam általa. Olyan „rajongói” is voltak a műsornak, mint Ferencsik János vagy Ottlik Géza. Egy kis hátránya azért volt a népszerűségnek: eltakarta más műfajú, elvontabb tevékenységeimet, a költői munkámat és a más hangolású műsoraimat. Nagy öröm ugyanakkor, hogy még ennyi év távlatából is sokan szeretettel emlékeznek az adásokra, ezért is vállaltam el szívesen a Marczibányi téri változat műsorvezetését. Már várom az új találkozásokat a II. kerületi közönséggel.

Péter Zsuzsanna