Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Nézz egy nagyot!

2011. szeptember 22.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ hosszú évek óta kínál színvonalas színházi produkciókat elsősorban a gyerekeknek és diákoknak.

Az idei évadot is számtalan színházi csemege, különleges színházszakmai esemény gazdagítja, ezeket Juszcák Zsuzsa, a központ színházért felelős munkatársa ajánlja az olvasók figyelmébe.
– Mondhatnám, hogy könnyű dolgunk volt a program összeállításakor, hiszen a májusban nálunk megrendezett 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle felhozatala nagyon különleges volt; az Ascher Tamás és Fodor Tamás vezette szakmai zsűri véleménye is meggyőzhet minket, hogy „fontos kötelesség a legszebb, legjobb előadásokat sokfelé elvinni, versenyeztetni, ünnepelni, mert ezeket a műveket a gyerekeknek megmutatni életfontosságú, de a felnőtteknek is játszani gyakran öröm, ráadás, inspiráció.”
Ősztől tehát a szemlén díjazott előadásokból adunk válogatást óvodásoknak és iskolásoknak, de felnőtt nézőink sem fognak csalódni, ha elkísérik gyermekeiket a kecskeméti Ciróka Bábszínház Kenyérből kelt mese, a Szlovákiából érkező Csavar Színház A helység kalapácsa és A nagyidai cigányok, valamint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az égig érő fa című előadásaira. Fontosnak tartjuk, hogy fiatal közönségünk mellett a kamaszok, a középiskolások, sőt a felnőttek is tudjanak az évad – kiemelkedő formanyelvű és képi világú – előadásairól. A Diákszínházi Estek és a Mindenki Színháza-sorozatunk nekik szól. Szerda esténként és péntek délutánonként lehet az előadásokat megtekinteni, csoportosan, illetve egyénileg. Három, drámaoktatásában kiemelkedő, országos ismertségű középiskola – a Pécsi Művészeti Gimnázium, a fővárosi Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium –, valamint a győri Arrabona Diákszínpad egy-egy arany minősítéssel jutalmazott előadását nézhetjük meg. Két igazi gyöngyszemet is szeretnék ajánlani, elsősorban kerületünk felnőtt lakóinak. Jöjjenek és nézzék meg október 12-én este Majoros Ági és Bor Judit Tükör című marionett bábjátékát. A Végvári Tamás hangján megszólaló, zenei és képi világában felejthetetlen előadás Pilinszky János Kalandozás a tükörben című műve alapján készült. Október 26-án vidám, fanyar humorú előadást láthatnak az érdeklődők, sok zenével, ékes kiszólásokkal. Két népmese, a Buták versenye és a Tél elevenedik meg a szlovákiai Csavar Színház pergő ritmusú Asszony című előadásában.
Miért zöldebb a szomszéd kertje? Ezt is megtudhatjuk október 8-án, a Színházi lecke című módszertani rendezvényen, ahová pedagógusokat, színházi alkotómunkával foglalkozókat hívunk és várunk. Ugyancsak őket várjuk november 18−19-én, a Színház-Dráma-Nevelés című módszertani hétvégén.
A programokról bővebb információ:
www.marczi.hu; juszcak.zsuzsa@marczi.hu.