Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Két kiállítás a Kultúrkúriában

2020. október 2.

 Két különleges kiállítást kínál a Klebelsberg Kultúrkúria október közepéig. Formajáték címmel Hideg Orsolya öltözéktervező iparművész mutatja be „ruhaszobrait”, ahogy Feledy Balázs művészeti író a megnyitón nevezte a pompás kreációkat.

A ruhák mögött a falakon Tóth Brigitta fotóművész fotóinstallációi láthatók, amelyek színben és hangulatban harmonizálnak az öltözékekkel, mintha egymásból nyert volna ihletet, egymással folytatna párbeszédet a két művész. A megnyitón, amelyen Őrsi Gergely polgármester is részt vett, Medgyesi Zsolt zongoraművész Schumann C-dúr fantáziájával adott zenei aláfestést a vizuális élményhez. A természeti formákból, valamint a kulturális örökség mintakincseiből egyaránt inspirálódó alkotóművész kiállítását október 9-ig lehet megtekinteni.

Korlátok között szabadon címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége különleges csoportos festészeti tárlatát a járvány okozta karantén ihlette.

Ahogy az egyik kiállító művész, Krajcsovics Éva fogalmazott, a pandémiával egy eddig soha nem tapasztalt különleges élethelyzetbe kerültünk. – Talán többen is megtapasztalhattunk egy furcsa, elsőre szinte megmagyarázhatatlan szabadságérzetet; mert ez az időszak most valahogy mindenben más volt. Azt gondolom, amikor egy művész ilyen helyzetbe kényszerül – és ha ez nem hallgattatja el teljesen –, akkor valamilyen módon megpróbálja a hasznára fordítani. Mert megtapasztalja, hogy a bezártság különleges szabadságot ad a számára; eldöntheti, mennyire engedhet a hétköznapoknak. Kijárási korlátozás nélkül is átélhetjük ezt az állapotot, de egészen más, amikor szinte csak ez az egyetlen jó lehetőségünk; nézzük meg, mutassuk meg egy kiállítással, mi történt velünk, bennünk, mennyiben változtunk, ha változtunk – hangsúlyozta a festőművész.

A kiállításon, amely október 18-ig lesz látogatható, Bács Emese, Barabás Márton, Bikácsi Daniela, Dréher János, Fischer Balázs, Gábor István, Gáll Ádám, Hajdú László, Kádár Katalin, Kéri Mihály, Kovács Johanna, Krajcsovics Éva, M. Novák András, Mayer Berta, Nádor Tibor, Pataki Tibor, Serényi H. Zsigmond, Sinkó István, Sóváradi Valéria, Székelyi Kati, Takács Klára, Tölg-Molnár Zoltán, Végh András, Wrobel Péter és Zöld Anikó munkái tekinthetők meg (1028 Templom utca 2–10.).

PZS