Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ünnepvárás a kerületi galériákban

2018. december 16.

Érdemes egy kicsit elcsendesedni és a művészet segítségével rövid időre eltávolodni a megnövekedett feladatoktól.

Bár a karácsony előtti időszak ma már leginkább az állandó rohanásról, kapkodásról és túlvállalásról szól, ha van rá módunk, érdemes egy kicsit elcsendesedni és a művészet segítségével rövid időre eltávolodni a megnövekedett feladatoktól. Ehhez kínálnak jó alkalmat a kerületi kiállító termek, mint például a Vízivárosi Galéria vagy a Klebelsberg Kultúrkúria Nagyszalonja.

Karácsonyi tárlat a Vízivárosi Galériában

A Vízivárosi Galéria immár tizenhetedik alkalommal rendez karácsonyi tárlatot, hogy segítse a betévedő látogatók ünnepre hangolódását. Ilyen alkalmakkor legtöbbször tűzzománc vagy textílművészeti alkotásokat csodálhatunk meg, ezúttal azonban az Első Magyar Látványtár adott színes áttekintést gyűjteményéből. A 2010-es, ’14-es és ’16-os után a mostani a látványtár negyedik bemutatkozása a galériában. Az ünnep című kiállítás pontosan az, amit a cím ígér: a karácsony témáját járja körbe a legkülönbözőbb műfajú, stílusú és technikájú alkotásokban – festményeken, grafikákon, szobrokon. A kiállítást Steffanits István és Vörösváry Ákos rendezte, utóbbi így fogalmaz a kiállítással kapcsolatban: „Karácsonyi kiállításunk szabad és szeretetteljes. És mert szabad és szeretetteljes, az ünnep feltűnő/fényűző elvilágiasodását, már-már hiszterizált elüzletiesedését sem hajlandó szó és kép nélkül hagyni”.

A kiállítást megnyitó Nagy Tamás építész a tárlat fókuszába helyezett, több képből összerakott hatalmas karácsonyfa kapcsán a rendezők empátiáját és zseniális képzelőerejét dicsérte, s mint mondta, e mű árnyékában nincs helye szavaknak. Valóban az alkotások önmagukért beszélnek, szeretetről és fájdalomról szólnak.

A kiállítás december 21-ig tekinthető meg a Vízivárosi Galériában (1027 Kapás utca 55.).

 

Fényinfó a Klebelsbeg Kultúrkúriában

A Pesthidegkúton élő Sóváradi Valéria Munkácsy-díjas festőművész sajátos módon hangolja rá tárlatának nézőit a karácsonyi hangulatra. Vásznain közvetlen környezetünk köszön vissza; sötétbe borult, elhagyott játszótér vagy utcasarok, aminek ünnepi díszkivilágítás – csillag, szarvas, fenyőfa – állít ellenpontot, idézőjelbe téve a felhőtlen áhítatot. Ugyanez a kettőség jelenik meg a címben is: A Fényinfó egyszerre sugall valami emelkedettséget, ugyanakkor mai világunk mindent rövidítő, mindent sűrítő és sürgető világát is.

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, aki a művész képein fellelhető titokzatosságot, illetve mély gondolatiságot emelte ki elsőként. Mint mondta, az alkotó fénykezelése, különleges színátmenetei hosszú évek óta egyedülállóak a magyar képzőművészetben, a most bemutatott képek kapcsán pedig a magány érzését hangsúlyozta.

- A művésznek valami fáj, ami nekünk is fáj, és ebből gyönyörű képek születnek. Ez a fájdalom egyféle felmagasztosulása, ugyanakkor a dolgok visszájára fordítása is – elemezte a műveket Feledy Balázs, aki még egy fogalmat emelt ki Sóváradi Valéria munkásságát illetően, az iróniát, ami azonban esetében nem rosszmájú és szarkasztikus, hanem finom és óvatos.

A kiállítás január 13-ig látható a Klebelsberg Kultúrkúria Nagyszalonjában (1028 Templom utca 2-10).