Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kiállítások a kerületben

2019. május 21.

A mi fotóink – az Önök fotó - 2015-ben hirdettük meg első alkalommal az azóta is nagy népszerűségnek örvendő és egész éven át tartó fotópályázatunkat.

Olyan fényképeket vártunk, várunk olvasóinktól, amelyek a II. kerület szépségeit, sokszínűségét, értékeit, érdekességeit mutatják be. Hónapról hónapra nagyon sok különleges képet kapunk – a legjobban sikerülteket a Budai Polgárban is megjelentetjük. 2018 júniusában A II. Kerület Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Vízivárosi Galéria mutatott be válogatást az addig beérkezett és a legsikerültebbnek ítélt felvételekből.

A 2015–2018-as évek A hónap fotója pályázat nyerteseinek fényképeiből készült összeállítás ezúttal a Klebelsberg Kultúrkúriában lesz látható MÁJUS 20.–JÚNIUS 16-ig. A tárlat díjtalanul látogatható hétköznap 8–20, hétvégén 10–18 óráig (1028 Templom utca 2–10.).

A grafika hónapja a Vízivárosban

Lelkes A. Gergely és Sulyok Miklós a megnyitón

A Vízivárosi Galéria a Magyar Grafikusművészek Szövetsége és a Magyar Grafikáért Alapítvány közös kiállításával kapcsolódik a Grafika hónapjában rendezett számos eseményhez. A Fotografikai átírások című tárlat – akárcsak a galéria korábbi, e témához kapcsolódó kiállításai – a műfaj kevésbé ismert oldalát mutatja be: nemcsak rézkarc-, szitanyomat- és litográfiai munkákat láthat a közönség, de nagy hangsúlyt kapnak a digitális technikával készült alkotások is. 

A kiállítást Lóska Lajos művészettörténész nyitotta meg, aki a több mint harminc művet felvonultató tárlatot a fénykép és a számítógépes technika kapcsolatát bemutató válogatásnak nevezte, majd külön is szólt az egyes alkotásokról.

A grafikai gyűjteményt MÁJUS 22-ig, keddtől péntekig 13–18, szombaton 10–14 óráig tekintheti meg a közönség (www.vizivarosigaleria.hu, 1027 Kapás utca 55.).

Köztünk – kiállítás a Kultúrkúriában

Köztünk címmel nyílt kiállítás Lelkes A. Gergely festőművész munkáiból, amelyekben a festő a másik személyének megrendítő élményére koncentrál. Ahogy az alkotó fogalmaz: „A találkozás lehetőségeinek keresése. Távolságaink, közelségünk. Metafizikus portrék. Közösségképek”.

– Lelkes A. Gergely őskori festő, a régi törzsi varázslók rokona – konnektorokat gyárt a túlvilághoz. Olyan helyeket, amelyek jók az átlépésre; mint a horizont, ahol a víz és az ég találkozásánál az indián főnök átevezhet a túlvilágra meg vissza – jellemezte a művészt Horváth Viktor író, költő, műfordító.

– Miközben a mai képzőművészet gyakran a tömegemberrel foglalkozik, ő a személyesség dimenzióját kívánja kutatni. De hogyan, milyen festői eszközökkel alkot absztrakt portrékat a festő? Egyáltalán, meg lehet közelíteni elvont festői eszközökkel egy ember, egy személy képét, anélkül, hogy portrét festenénk róla? Ezek a művek bizonyítják, hogy igenis lehetséges – fogalmazott a megnyitón Sulyok Miklós.

E különleges világgal találkozhatnak azok, akik MÁJUS 31-ig ellátogatnak a Klebelsberg Kultúrkúriába (1028 Templom utca 2–10.).