Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egymással – egymás nélkül

2017. április 18.

A Vízivárosi Galéria Művészcsaládok a II. kerületben elnevezésű sorozata folytatódik. 

Ezúttal a 2010-ben elhunyt Kass János grafikusművész, Hajnal Gabriella textilművész és lányuk, Kass Eszter festőművész munkásságából kaphatnak ízelítőt azok, akik áprilisban ellátogatnak a galériába. A három művész hatalmas életművéből a mostani tárlat – amelynek apropóját Kass János születésének kilencvenedik évfordulója adja – csupán egy-egy kis szeletet mutat be. Néhány rajz a művészházaspár fiatal éveit idézi: egymásról készített szén- illetve tusrajzaik az ötvenes években születtek.

– Nem először van lehetőségünk arra, hogy együtt állítsunk ki – mondta el lapunknak Hajnal Gabriella –, ami mindig különösen felemelő élmény, és egyben jó értelemben vett kihívás. Én ezúttal a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent mesekönyvekhez készült illusztrációimat hoztam el. Ez egyrészt kapcsolódik a költészet napjához, hiszen Nemes Nagy Ágnes, Orbán Ottó, Arany László műveiről van szó, másrészt a gobelin munkáimat már sokszor volt lehetőségem bemutatni, ezek a szép, színes mesekönyv-illusztrációk pedig eddig csak egyszer szerepeltek kiállításon. De egy falikárpit, a Szem itt is látható.

Fotó: Soós Dániel

Kass János munkáiból ezúttal lánya válogatott: – Nem szerettem volna több témából egy-egy darabot elhozni, mert az túl heterogén lett volna – magyarázta Kass Eszter. – Édesapámnak sok sorozata volt, ezekből Az ember tragédiájához készített rézkarcokat választottam, hiszen ez a mű a mai embernek is üzen. Az aprólékosan kidolgozott munkákat nézegetve az irodalmi szövegen is el lehet gondolkodni. Jó lett volna persze még több munkáját kirakni, de úgy éreztem, így lesz ez a közös kiállítás egységes, szerves mű.

Kass Eszter a maga alkotásaiból a legfrissebbeket állította ki. – Vannak korszakaim, amelyek színekben, témákban jelennek meg. Korábban a zöld árnyalatok, a levelek érdekeltek. Megpróbáltam közel hozni, felnagyítani az apró részleteket. Ez most megfordult: a távolság, a távlatok izgatnak, amihez a kék szín adódott.

A harmonikus egységet, ugyanakkor minden művész sajátos, csak rá jellemző kifejezésmódját is tükröző Egymással – egymás nélkül című tárlatot ÁPRILIS 25-ig tekinthetik meg a Vízivárosi Galériában (1027 Kapás utca 55. www.vizivarosigaleria.hu). PZS