Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Bordalok, népzene, rock’n rollok

2019. november 26.

A Gryllus Kiadó legújabb albumai.

November 5-én tartott zenés sajtótájékoztatót a Gryllus Kiadó a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az eseményre Gryllus Dániel, a kiadó vezetője elhívta több muzsikus barátját és elhozta az idei év legfrissebb terméseit: tizenhárom, stílusában és hangulatában különböző, zeneileg nagyon igényes albumot.

Ötven éve együtt...

A Gryllus Kiadó gondozásában megjelent vagy hamarosan megjelenő kiadványok széles zenei spektrumot ölelnek át: a népzenétől a dzsesszig, a rocktól a gyermekdalokig szinte minden megtalálható kínálatukban. Az eseményen a résztvevők néhány előadóval is megismerkedhettek. Várnai Dániel, akit Magyarország egyik legeredetibb gitárosának tartanak a Két út című, saját szerzeményeket, versmegzenésítéseket és nagyon egyedi hangú népdalfeldolgozásokat felvonultató albumából adott ízelítőt. Az elsősorban színművészként ismert Mikó Istvánról talán nem mindenki tudja, hogy kitűnő zenész is, a most ötvenedik évadát ünneplő Kaláka együttes alapító tagja, aki már akkor is számos verset zenésített meg. A most bemutatott, A vidám borisszák címet viselő lemeze első közös munkája Kis Pál István költővel: 21 vidám bordal, 21 vidám figura – amiből kettő életre is kelt a Marczi színpadán. Az Eszter-lánc mesezenekar immár harmadik albuma jelent meg a Gryllus Kiadónál, a címe Játszóházi rokkendroll. A címadó dalt Kárász Eszter és zenekara adta elő valódi rock’n roll-ritmusban, de a lemezen hallható még balkáni tánc, tangó, szving, lakodalmas és ír népzene is.

Ferenczi György

 

Ferenczi György új hangszerét, a magyar fejlesztésű blues szájharmonikáját szólaltatta meg a közönség örömére. Ferenczi György és az Első Pesti Rackák ebben az évben két új lemezzel is jelentkezett, mindkettőn népzenei átdolgozások hallhatók és mindkettőn az egyik legjobb magyar prímás, Pál István Szalonna is muzsikál a bandával: tavasszal látott napvilágot a Mindenek szerelme, novemberben pedig az Áldás, rockandroll. Az Apnoé zenekar nemcsak dalolt, de egész kis jelenetet is elhozott a Lackfi János által „újragombolt” klasszikus magyar ifjúsági regény, a Kincskereső kisködmönből készült zenés mesejátékból. A könyv a Naphegy Kiadó, a benne található cédé a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg.

Az Apnoé zenekar

Ha ízelítőt nem is hallhattunk, de szó esett még Mesics György és a Somló banda Békeucca című tradicionális magyar vonósmuzsikát tartalmazó lemezéről, a Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatának legújabb darabjáról, a Belvárosi betyárok gyermekeknek szóló Betyárok karácsonya című albumról, Miquѐu Montanaro és Móser Ádám Tangók című lemezéről, valamint a Kaláka Volt egy fakatona című lemezéről, amelyen a Kaláka elmúlt ötven évének legjobb gyerekdalaiból ad válogatást. Részt vett a sajtótájékoztatón László Attila és Fábri Péter, Kováts Kriszta Zenemozi című albumának dalszerzője és szövegírója, akik a 12 mozifilm vagy filmszínész ihlette dalról meséltek, valamint Szabó Benedek és Sallai László, akik egy egészen különleges kiadványt mutattak be, amelyen fiatal underground zenekarok Kaláka-feldolgozásai hallhatók.

 

Az album címe: De jó elhagyni magamat – a magyar underground Kaláka-feldolgozásai. A Kaláka zenekar szintén teljes létszámban jött a bemutatóra, sőt énekeltek is. A Kaláka 50 – Békabúcsúztató című, most megjelent lemez címadó dalát adták elő, amellyel sok éven át, a közös szereplések alkalmával Kányádi Sándor búcsúzott a közönségtől és a zenészektől: „Békák, hű társaim, ti brekegők, kik énekelve vesztek levegőt…”

Péter ZsuZsanna