Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Halhatatlan alkotók

2019. október 24.

A magyar festészet napja alkalmából országszerte több mint száz helyszínen közel kétszáz eseményt rendeztek meg.

 

A II. kerületi Vízivárosi Galéria hagyományosan a Miniképek elnevezésű tárlattal tiszteleg a magyar festészet előtt. A mostani kiállításra százharmincegy festőművész hozta el húszszor húsz centiméteres vászonra festett mini képét, közülük sokakat inspirált a kiállítás témájaként is felajánlott évforduló, a száz évvel ezelőtt elhunyt festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar emléke.

– „Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra” idézte Csontváry szavait a kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti író, aki minden alkotóművész számára nagy hajtóerőnek nevezte a fenti gondolatot. A műveket nagy igényességgel készült míves munkáknak nevezte, amelyek számtalan szemléletmódot tükröznek.

A falakon a Csontváry-parafrázisok mellett lírai, filozofikus, geometrikus, konstruktív, figurális és nonfiguratív alkotások sorakoznak. A művészeti író által változatosnak, összetettnek és rendkívül izgalmasnak nevezett kiállítás kurátora idén is Zöldi Anikó volt, aki évről évre érzékeny szemmel, körültekintően figyeli kortársai teljesítményét.

A megnyitón közreműködött Ferge Elizabet, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, aki hárfajátékával méltó zenei aláfestést nyújtott a színes, gazdag és valóban szemrevaló gyűjteménynek.

A tárlat november 19-ig, keddtől péntekig 13-18 óráig, szombaton 10-14 óráig látogatható a Vízivárosi Galériában (1027 Kapás utca 55., www.vizivarosigaleria.hu).

PZS