Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egymásra talál forma, szín és funkció

2018. szeptember 23.

Ellenpontok címmel nyílt kiállítás Bein Klára Ferenczy Noémi-díjas ruhatervező munkáiból a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. A művész munkásságának és alkotásainak ismertetését és értékelését követően a megnyitó látogatói Bein Klára társművészekkel közösen tervezett öltözékegyütteseit egy divatbemutató keretében is megcsodálhatták.

 

Textilben élek, textilben gondolkodom – vallotta a kiállítás kapcsán Bein Klára. – Simogatom, érzékelem, kérdezgetem az anyagot s nagy öröm, amikor hirtelen egymásra találunk. Megszületik az ötlet, a sík textil térbe fordul, egymásra talál forma, szín és nem utolsósorban funkció, hiszen testet körülölelő ruháról, hordható öltözékről van szó.

 

A kiállításon az utóbbi tíz év munkáiból válogattam. Az öltözékeket egymástól hangulatilag eltérő, különböző inspirációs forrásokból merítő, összességében mégis egységet alkotó csoportokba rendeztem az alábbiak szerint: hagyományőrzés (népművészeti örökség), építészet (szerkezet- és szín-játék), pliszévariációk (erővonalak), transzparencia a díszítésben (akvarellhatások), transzparencia a szerkezetben (szitaszövet kísérletek), 1867-2017 (tisztelet Sissinek), illetve társművészekkel közös munkák. A tárlat OKTÓBER 5-ig, hétköznap 8–19 óráig, hétvégén 10–18 óráig tekinthető meg a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom utca 2–10.).