Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

„Az élet veszélyes üzem”

2012. január 3.

Csurgay Juditot évtizedeken át szinte naponta láttuk a Magyar Televízió képernyőjén műsorvezetőként, riporterként. Nevéhez – számos más produkció mellett − olyan adások kötődnek, mint A Hét, a TV Híradó , az Önök kérték, a Diagnózis, az Anyák. 

Mostani találkozásunkra az adott okot, hogy idén, karácsony előtt jelent meg az új könyve, A first lady – csapdába csalva címmel, a Novum Pro Kiadó gondozásában.

Regényében különös szerepet játszik a máriaremetei Templomkert. Miért?

Ezer szállal kötődöm a II. kerülethez, hiszen immár 21. éve, 1990 óta itt élek. Ideköt a sok kedves ismerős és barát is: nem csupán a közelemben élő televíziós kollégák, újságírók, hanem az itteni szomszédokból lett barátok is. Pasarét, Máriaremete, Budaliget egyaránt kedves nekem. Gyönyörűek a budai hegyek, festői szépségű innen a körpanoráma. A fiam nem sokkal az ideköltözésünk után, már itt a II. kerületben született. Emlékszem az első karácsonyunkra: két hónapos volt, és az ő érkezése számomra maga volt a csoda! A legszebb, életre szóló ajándék. Odatettem őt a feldíszített fa alá egy párnára, és amíg a férjem − aki már nincs közöttünk − odakint a konyhában az esti menüből ilyenkor elmaradhatatlan halászlére vigyázott, addig én gyorsan megörökítettem a csöpp Krisztián életének első karácsonyi pillanatait. A fotót máig őrzöm az íróasztalomon. Szóval, nem véletlen, hogy a párizsi helyszínek mellett a regény ezen a tájon is játszódik, nagyobb részt a máriaremetei Templomkertben, és annak környékén.

Honnan jött az ötlet, hogy az újságírástól eltérő műfajba is belefogjon?

A könyv- és regényírás gyermekkori álmom volt. Nagy kihívás egy történetet végigvinni, idősíkokat kezelni, szereplőket alkotni, jellemezni, és hatalmas érzés, amikor ketten vagyunk: az üres papír meg én. Ugyanakkor már gyermekfejjel is foglalkoztatott a szerző felelőssége. Az íróé, aki minden szóért, gondolatért, a világlátásért és -láttatásért, az életsűrítésért, azaz minden betűért elszámolással tartozik. Nem ez az első könyvem. Ne add fel, soha! címmel 1995-ben jelent meg az első kötetem, amelyet az Anyák című televíziós sorozatom portréi nyomán írtam. A mostani, frissen megjelent regényem, A first lady – csapdába csalva több is, más is, mint az első könyvem, ám a „ ne add fel, soha!” gondolat, mint a regény üzenetének fontos része, itt is megjelenik. Mert az élet, bár pokolian szép, ettől még „veszélyes üzem”: bármikor, bármi megtörténhet velünk. A nagy kérdés pedig az, hogy el tudjuk-e fogadni Tolsztoj bölcs igazságát, amely szerint „Harc ez az élet, harc csak ez az élet.” És ha netán padlóra kerülünk, lesz-e annyi erőnk, hogy elhiggyük: aki ütközetet veszített, a csatát még megnyerheti, de ehhez küzdenie kell.

Ha jól tudom, a könyvírás mellett Ön sok minden mással is foglalkozik.

A Magyar Televízió volt életem első munkahelye, ahol csaknem 25 éven át dolgoztam műsorvezetőként, szerkesztő-riporterként. Egészen addig, amíg ezt a körülményeim megengedték. Aztán eljött az a nap, amikor válaszút elé kerültem. Édesanyám többé már nem tudott vigyázni – távollétemben − az akkor még kicsi fiamra. Márpedig én se idegenre nem akartam rábízni Krisztiánt, se azt nem engedhettem, hogy „kulcsos gyerek” váljon belőle azért, mert a mamája reggel korán elmegy dolgozni a Televízióba, ahonnan csak késő este ér haza. Választanom kellett a gyerekem meg a hivatásom között, és én természetesen a fiamat választottam. Tehát: „váltanom” kellett. Azóta saját tanácsadó cégem ügyvezető igazgatójaként, média-tanácsadóként, illetve az Újságíró Iskolában tanárként dolgozom. Nemcsak a szakma szabályaira hívom fel a hallgatók figyelmét, hanem stilisztikát, nyelvhelyességet is oktatok, amellett, hogy írom már a regény folytatását is, amely ugyancsak Párizsban és itt, a II. kerületben játszódik majd.

SZILÁGYI ENIKŐ

 

A friss kötet borítóján ez áll: Az újrakezdés és a szerelem gyönyörű regénye ez. Egy különleges asszony rendkívüli életútjának hol krimibe illően izgalmas, hol szívszorítóan lágy, líraian romantikus története. A Párizsban és Budapesten játszódó, filmszerűen pergő szövegvilág hőse egy törékeny, kicsit angol, picit olasz, csöppet magyar, ötvenes éveiben járó, ám mégis kislányosan fiatal, lélegzetelállító nő, a karrierjét a fiáért feladni kényszerült egykor világhírű mezzoszoprán, Juliette.

Szépen ívelő pálya, mindent elsöprő szenvedélyes szerelem, tragikus házasság, kegyetlen válás, a miniszter férj ördögi csapdája, zuhanás a csillogásból, a luxusból a semmibe, Juliette harca az elveszített fiáért, a túlélésért, a pénzért s önmagáért, araszolás Waterloo árnyékából felfelé a lejtőn egészen az Elysée-palotáig, a first ladységig – erről szól a lélektani rezdüléseket is gazdagon ábrázoló, ízig-vérig mai történet.