Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2020. június 5.

A karantén idején kegyetlen humorral rajzolta meg a fél ország új élethelyzetét a távmunkáról Míting című írásában, amit saját Facebook-oldalán, az Antinegatívon tett közzé. Baranyai Barna idén augusztusban lesz 24 éves, tavaly nyár óta él a Lövőház utcában.

Ahogy mondja, falusi gyerekkora és városi tinédzserkora volt, most itt, a nagyvárosban próbál szerencsét reklámszövegíróként.

– Egy Győr melletti kis faluból, Mosonszentmiklósról származom. Nagyon korán elkezdtem írni, ötévesen már verset fabrikáltam, az iskolában élveztem a fogalmazást, és nyilván jól is ment, de sokáig nem tudtam, hogy jó-e az, amit csinálok. Bár nem voltam pesti, hat éve kezdtem el posztolni a közösségi médiában, a Pesten hallottam csoportban, ahonnan pozitívak voltak a visszajelzések.

Tanító szakon végeztem, reklámszövegíró lettem. Jelenleg még elsősorban online szövegeket írok, de például az Aqua.hu webáruház reklámjain is dolgoztam. Ez egy olyan lehetőség, ahol azt csinálhatom, amit szeretek, azaz írhatok és anyagilag is biztonságosabb megoldás.

Erre a területre a slam poetry által kerültem, ami egy szóbeli előadói műfaj, elegye a színháznak, a költészetnek, a rapnek és a stand upnak. Országszerte rendeznek belőle versenyeket. Egy ilyen esten mindenki a saját művét adja elő 3 perc 15 másodpercben, és a slammerek közül nagyon sokan reklámszövegírók lettek, engem is ők győztek meg, hogy jelentkezzem. Így aztán megkerestem reklámcégeket, és bekerültem az egyikhez.

A stand uppal is akarok majd foglalkozni, ha újra lehet ilyen esteket rendezni. A netre régóta rakok ki rövid szövegeket, csak ezek eleinte zárt FB-csoportokba kerültek, bár a Pesten hallottam egy négyszázezer fős csoport. Ez alapján indult a Győrben hallottam és a Debrecenben hallottam csoport is, de a Dumapestben is tettem közzé írásokat. Tetszett az embereknek, ami bátorított a saját oldal létrehozására. Ez lett az Antinegatív, amit elsősorban azért indítottam el tavaly februárban, hogy a rövid humoreszkjeimet egy saját oldalon adhassam közre, mivel nagyon szeretek nevettetni.

A karantén alatt két sztorit írtam, a Mítinget és a fiktív érettségit. Ezek a posztok aztán elszabadultak. Van bennem emiatt egy kis büszkeség. Alkotóként jólesik, mert elismerés és örülök, hogy sok emberhez eljutott, sokakat megnevettethettem vele, másrészt kicsit furcsa érzés, ha híres oldalak a saját nevük alatt posztolják ki a történeteimet és bezsebelik a dicséretet. Mert, ugye, az internet ilyen, forrást nem mindenki rak ki. Így aztán arról sincs fogalmam, valójában hányan láthatták az írásaimat.

Sok falun élő úgy képzeli a nagyvárost, hogy nagy a zaj, sok az ember. Lassan egy éve már a Lövőház utcában lakom egy körgangos házban, ami frekventált helyen van. Nagyon kellemesen csalódtam az egész környékben, otthonosnak is mondhatom már. Közel van a munkahelyem, jó itt lakni.