Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Leonardo után szabadon

2020. szeptember 11.

A II. kerület egyik legszebb utcájában, egy közel százéves rózsadombi villában nyílt meg 2018-ban az Ady25 Galéria és Kiállítótér, amely szeptemberben egy tehetséges fiatalembernek kínál bemutatkozási lehetőséget.

A tizenhárom éves Kálloy Molnár István korábban a SEK nemzetközi iskolában, jelenleg a Lauder Javne Iskolában tanul. Művészcsaládba született: édesapja Kálloy Molnár Péter, nagymamája Dallos Szilvia – mindketten méltán népszerű színművészek, nagyapja pedig Lestár János filmrendező volt. Istvánt mégsem a film és a színház, hanem a papír és a ceruza varázsolta el – már egészen kicsi korától kezdve.

Az ifjú kiállító, Kálloy Molnár István

– Négyéves korom óta a legkedvesebb időtöltésem a rajzolás – meséli érdeklődésünkre az ifjú művész. – Már akkor elkezdtem karaktereket rajzolni, és ma is nagyon szeretek figurákat tervezni. A ceruzarajzok mellett akvarelleket készítek, és festeni is szoktam. Nagyon jó érzés, amikor a fejemben megszülető kép „visszanéz” a papírról. De nemcsak az eredmény, hanem a folyamat is nagyon élvezetes számomra: szeretek elbíbelődni a legkisebb részletekkel.

Istvántól megtudtuk, hogy nem a szeptemberi lesz számára az első nyilvános bemutatkozás: 2018-ban a Virányosi Közösségi Házban egy izgalmas projektben vehetett részt Párbeszéd címmel. Az ötlet István rajztanárától származott, aki az akkor tizenegy éves fiútól pár grafikát és akvarellt elküldött néhány képzőművésznek. Akit inspirált a kép, az visszaküldött egy „válaszfestményt”, ami további munkára ihlette a fiatal alkotót. A kiállítás keretében ezt a művészi párbeszédet mutatták be – több neves kortárs képzőművész közreműködésével.

Az utóbbi időben Istvánt Leonardo da Vinci művészete ragadta meg, az ő műveit, vázlatait rajzolja nagy odaadással. Az Ady25 Galériában ezekből a Leonardo-rajzokból is láthatunk, valamint saját képeket, amelyek a görög mitológia és a Biblia történeteit idézik fel.

– A régi korok, a régi mesterek érdekelnek – magyarázza István. – Michelangelo-képeket is készítek, lerajzoltam például a Mózes-szobrot. Nagyon tetszik a klasszikus művészet, ezt szeretném belevinni saját képeimbe is.

Rajtmár István galériatulajdonos

A fiatal tehetségre az Ady25 Galéria tulajdonosa, az eredeti szakmáját tekintve sportújságíró Rajtmár István is felfigyelt.

– Közel tíz éve élek a II. kerületben – meséli Rajtmár István. – Előtte Kecskeméten a színházzal szemben működtettem Premier nevű galériámat. Kerületünkben kevés a magánkézben lévő kiállítóhely, ugyanakkor sok a tehetséges, egyelőre talán kevésbé ismert művész, szeretném nekik is megadni a lehetőséget a bemutatkozásra. Az első kiállítás tavaly májusban nyílt, az idei tavaszi tárlatok a járvány miatt elmaradtak. Még márciusban nyitottuk meg Fischer Balázs kiállítását, de rögtön be kellett zárnunk, így az ő képei azóta is a falakon vannak. Most, szeptember 16-án viszont jön az új tárlat, a mindössze tizenhárom éves Kálloy Molnár István hozza el munkáit.

Rajtmár István nemcsak galériatulajdonos, de maga is gyűjtő, aki leginkább a kortársakat követi figyelemmel. Mint mondja, szakmájának igazi izgalma abban rejlik, hogy meglássa, ki alkot maradandót, kinek a művei hordoznak valódi értéket, kiből válik majd elismert művész. Többségében a mai harmincas, negyvenes korosztály alkotóinak munkáit mutatja be, bár jövőre egy kerületben élő művész hetvenedik születésnapján nyílik majd kiállítás az Ady25 Galériában.

– Kálloy Molnár István a legfiatalabb kiállító, akivel eddig együttműködtem. Nagyon ígéretes tehetség, elsősorban grafikában erős. A rajzkészsége zseniális, elkötelezett, lelkes, sokat akar tanulni. Izgatottan várom az anyagát, és remélem, sokan lesznek kíváncsiak a munkáira.

Péter Zsuzsanna

 

Kálloy Molnár István kiállítása SZEPTEMBER 16-án 18 órakor nyílik az Ady25 Galéria és Kiállítótérben. Cím: 1022 Ady Endre u. 25., e-mail: ady25galeria@ady25galeria.hu, tel.: (06 30) 938-3027.

Facebook: Ady25 Galéria és Kiállítótér