Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budapest, a hidak városa

15+1 híd Budapesten

2018. június 4.

Az Öntödei Múzeumban látható szeptember 16-ig az a kiállítás, amely az új Duna-híd megépítésére kiírt  tervpályázatra beérkezett munkákat mutatja be. 

A terveken kívül a dunai hidak történetét is megismerhetjük, valamint a régi hídjainkról származó tárgyi emlékeket is megcsodálhatunk. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum május 28-án nyílt kiállításának a kerületünkben található Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad otthont. A megnyitón Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, az új Duna-híd tervpályázat bírálóbizottságának elnöke köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket. Mint mondta, a kiírásra beérkezett tizenhét pályázat a világ élvonalába tartozó külföldi és magyar hídtervező mérnökök munkája. A közlekedés és a városépítészet ügye mindenki számára fontos, ezért kaptak helyet a zsűriben – a szakemberek mellett – laikus városlakók is.

– Egyetlen nagyváros van, amit a kellős közepén szel ketté a Duna – fejtette ki az államtitkár. – Budapest központi látványeleme és városszervező motívuma a folyó, így fővárosunk nemcsak a Duna, de a hidak városa is. Története is egy híddal, a Lánchíddal kezdődött, amelynek megépítése fontos mérföldkő volt létrejöttében.

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy átlag húsz-huszonöt évente, felváltva északon és délen épül új híd a Duna fővárosi szakaszán. Az utolsó átadott híd a Megyeri híd volt északon, most tehát délen, az egyelőre Galvani híd néven szereplő létesítmény megépítése következik, ami Dél-Pestet, Dél-Budát és Észak-Csepelt köti majd össze. A híd napi ötvenötezer gépkocsival mentesítené a Belváros és hatezerrel az Üllői út forgalmát. Az államtitkár üdvözölte, hogy a kiállítás az eddig megépült hidak építése körüli vitákat is bemutatja, hiszen természetes, hogy az ilyen horderejű kérdések – egykor is és ma is – nézeteltéréseket, véleménykülönbségeket vetnek fel.

– Hiszek abban, hogy az értelmes és előremutató vitáknak van helyük, ezért is indul ősszel a Budapest Párbeszéd. Hiszek a párbeszéd erejében és abban, hogy együtt többre jutunk – zárta gondolatait az államtitkár.

A tárlatot Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Mint kiemelte, a közlekedésben minden mindennel összefügg, ezért is vállalkozott arra a múzeum, hogy a pályaművek bemutatása mellett átfogó képet adjon a budapesti hidak történetéről, és felidézze – nem annyira műszaki, mint inkább urbanisztikai és társadalmi szempontból – azokat a diskurzusokat, amelyek megvalósulásukat kísérték. A helyiség adottságainak függvényében néhány tárgyi emlék, többek között a régi Erzsébet híd egyik angyaldísze is látható a tárlaton. Újságírói kérdésre a főigazgató azt is elárulta, hogy a pályázat nyertesével, a holland Unstudióval és a brit Burohappold konzorciummal a magyar állam hamarosan megköti a szerződést, és ezt követően kezdődhet meg az előzetes koncepciótervek alapján a részletes kivitelezési tervek elkészítése.

A városfejlesztési szempontból is fontos kulturális eseményen részt vett Dankó Virág, a II. Kerületi Önkormányzat alpolgármestere.

A kiállítás szeptember 16-ig tekinthető meg keddtől szombatig 10 és 16 óra között a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben (1027 Bem József utca 20.).

Péter Zsuzsanna