Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tollal és ecsettel 1956-ról

2018. november 18.

Kiállítással egybekötött könyvbemutató.

 

A Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány – amely hivatásának tekinti, hogy ébren tartsa a forradalom és szabadságharc emlékét – kiállítással egybekötött könyvbemutatót és emlékülést tartott november 6-án a Klebelsberg Kultúrkúriában. A kuratórium képviseletében dr. Szieberth István – a huszadik, jubileumi rendezvényükön – kiemelte, legfontosabb célkitűzésük, hogy hidat építsenek a következő generációhoz 1956 kapcsán, ezt szolgálják a fiataloknak kiírt pályázataik és kiadványaik is. Az eseményen a II. Kerületi Önkormányzat nevében  Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, és Márai Sándor versének gondolatát idézve kiemelte, mennyire fontos elmondani a következő generációknak, hogy mi a szabadság, mert ők mindezt már „örökségbe kapták”. Hozzátette, meghatározó a II. Kerületi Önkormányzat felelőssége és szerepvállalása is, hiszen a II. kerültben élt az ’56-os forradalom több jelentős személyisége, többek között Nagy Imre, Bibó István, Mansfeld Péter, Fónay Jenő és Szabó bácsi is.

Majd Bognár Nándor újságíró, szerkesztő mutatta be az alapítvány újabb, általa szerkesztett köteteit, az Ilyennek láttam 1956-ot címűt, amely gyerekek és fiatalok írásait és rajzait rendezte kötetbe, illetve az 1956 Tollal, ecsettel és ceruzával című könyvet, amely ’56-tal kapcsolatos karikatúrákat, grafikákat és írásokat tartalmaz. A bemutatott könyvek illusztrációit kiállításon tekinthették meg a résztvevők. A kiállítást és az alkotókat Fábry János grafikus, művészeti szerkesztő mutatta be. A Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány arra kérte a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztályát, hogy a forradalomhoz kapcsolódóan alkossanak karikatúrákat. Az alkotói csoport tagjai a műfajt szélesen értelmezik; ide sorolnak minden olyan témakört, eszközt, amellyel a dolgok fonákját árnyalt, kulturált, humoros, de színvonalas formában lehet bemutatni, így születtek a kiállításon és a kötetben is szereplő alkotások.

Az eseményen – amit a II. Kerületi Önkormányzat támogatott – Biró Zsolt bizottsági elnök mellett részt vett Csabai Péter, a VÖK elöljárója és Makra Krisztina képviselő is.

Ld